Hitta rätt spotlight till hemmet (och kontoret)

Efter lång tid av funderingar och lusläsning av Hem & Hus-artiklar så har jag äntligen gjort slag i saken och bytt ut min belysning hemma. I stället för diverse klumpiga takbelysningar och riktade golvlampor har jag nu endast led spotlights i vardagsrummet. Det är viktigt att påpeka att man i många situationer kan använda samma sorts belysning på kontoret som i hemmet, allt handlar om hur högt man har i tak och storleken på området lampan behöver belysa.

Det var efter ett besök hemma hos en kompis som just köpt ny bostad som jag fick ideén om spotlights. Hennes nya lägenhet var så otroligt stilren och harmonisk, och det tog mig en stund innan jag insåg att det till stor del hade med belysningen att göra.

Efter det började jag göra mina egna efterforskningar och fastnade slutligen för infällda led spotlight med dimring. Dessa monterades i mitt tak av en elektriker. Jag valde ganska starka lampor då jag har en relativt hög takhöjd. Jag valde även att blanda ljusbilder så att vissa delar fick direkt riktat spotljus (mot bokyllorna till exempel), medan belysningen ovanför soffan andra fick ett mer spritt ljus.

När jag ändå var på gång så valde jag att byta ut min lysrörsarmatur i badrummet mot led spotlights. Detta är någonting som borde gjort för ännu längre sedan, för finns det egentligen någonting mer fult än just lysrörsarmatur? Det påminner mig oavkortat om skoltoaletter och svettiga omklädningsrum. Ska man trilskas med att ha en så är det smartare att satsa på en led armatur istället.

Hur som helst. Här valde jag också dimringsbara spotlights och satte, förutom i taket, även spotlampor i en list ovanför badrumsspegeln. Det blev bättre än jag någonsin kunnat tänka mig och gör badrummet till ett rum att trivas i.

Härnäst funderar jag faktiskt på att sätta in spots även i sovrummet. Det skulle definitivt vara snyggt med en panel av led-spotlights ovanför sänggaveln. Detta kanske blir mitt nästa projekt.